Google+ Followers

dinsdag 8 maart 2016

"Frisse salade met lekkers uit de zee"



Salades saai? Nee joh!
Zo vaak denken mensen bij salade aan een saai bord groenten met sla en tomaat en misschien een gekookt eitje als het helemaal feest is.
Maar wat jammer! Een salade is zo veelzijdig en de ideale manier om restjes op te werken.
Ik heb een gigantisch probleem met verknoeien. Tegenwoordig is het zo normaal om etensrestjes super snel in de vuilbak te gooien. Wat een zonde! 
Ik denk dan altijd terug aan mijn kindertijd. Mijn lieve mama kon toveren met restjes.
En als we dan onze knieën onder tafel schoven dan kon ze ook nog met enige schaamte zeggen: 
"het zijn wel maar restjes vandaag..."
Terwijl we er dan zeker van konden zijn dat er een waar feestmaal op tafel stond!
Ons mama kan namelijk toveren met een paar ingrediënten.
Ik denk dat dat iets is wat mij mijn heel leven zal bij blijven en een waarde die ik met veel plezier aan mijn gezin zal doorgeven.
Het enige wat ik anders zal doen?
Met opgeheven hoofd en de nodige fierheid door het huis gillen dat we restjes eten!


Enkele dagen geleden trok ik de frigo open en daar lag nog een velletje gerookte zalm naar mij te blinken, een kommetje speltpasta, een paar gebakken scampi's en een zak spinazie.
Onmiddellijk gingen de radertjes in mijn hoofd aan het draaien.
BINGO!

Neem een mooi bord, het oog wil natuurlijk ook wat!
Leg een gulle portie spinazie op het bord. Geen spinazie in huis? geen probleem!
Rucola, veldsla, kropsla.... Allemaal prima!
Snij een beetje gerookte zalm in stukken en leg ze met de nodige finesse over de spinazie.
Bak enkele scampi's kort aan in een hete pan en kruid ze flink.
Mijn restje speltpasta ging op dat moment ook de salade in. Heb je andere restjes?
Rijst, Tarly, bulgur.. Allemaal prima te gebruiken!
Dresseer de gebakken scampi's op het bord en je kan beginnen afwerken.
Ik ben niet zo gek van ingewikkelde dressings en slasauzen.
Geef mij maar pure ingrediënten! Daar draait het hier toch ook om?
Ik had nog een grote pot Griekse yoghurt in de koelkast staan. Neem een paar theelepels en druppel deze over de salade. Een beetje olijfolie en een scheutje honing en je hebt de heerlijkste en meest pure dressing in de hele wereld!
Peper, zout en een hoopje saladezaadjes* en het feest kan beginnen!
Smakelijk!
Liefs, Aaf!


*Saladezaadjes; ik heb een mengeling saladezaadjes waar lijnzaad, pompoenzaad, zonnebloempitten, chiazaad, pijnboompitjes... inzitten. Dit is heerlijk over een salade! Een klein beetje crunch maak het helemaal af!




3 opmerkingen:

  1. Ik zie hier een eerste kookboek groeien/ontstaan! Goe bezig wicht!!! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit stond hier vanavond op het menu, een geslaagde poging ;)
    Liefs xx

    BeantwoordenVerwijderen